Ówczesna kuchnia dalej żyje

Każda sztuka kulinarna znamionuje się osobistymi obyczajami, zwyczajami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. To kłopotliwe, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa oraz prosta. Znacznej większości z nas łączy się wyłącznie z pierogami (jakie są bardzo doceniane na całym globie), schaboszczakom, mizerią oraz ziemniakami. Nic bardziej błędnego. Pierogi uznaje się za lokalne, zwłaszcza z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i koneserów kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one łączone najczęściej z Polską. Można dostać je w wyjątkowych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają nienagannie smak tradycyjnych pierogów ruskich czy też żadnych innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich atut. W końcu to wyłącznie jedzenie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla pasjonatów i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki najróżniejszych dań, charakterystycznych dla przeróżnych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się niemniej jednak powtórnie na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie artykuły oraz składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak w istocie niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film