Kawa – skąd jest oraz kiedy zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy rozpoczyna się bodaj w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali oraz użytkowali owoce kawowca. Niemniej jednak wtedy nie jedzono jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dzisiaj, inaczej pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi obywatele kucharzyli owoce kawowca oraz wzburzali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie pielęgnowano celowo w konkretnych celach, jedynie zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Sporo stuleci w następnej kolejności, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu pozostała opracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, aby wolno było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w świecie, a w związku z tym jej ziarna wędrowały pomału zaczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się w następstwie tego coraz to bardziej należytym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności oraz przechodząc przeróżne modyfikacje, by zdobyć różne postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. Dziś większość spożywanych produktów jest dla nas niezmiernie łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda obszernego trudu. profesjonalny sprzęt do parzenia kawy Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to niezmiernie sporadyczne przypadki. Zatem też tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje nadzwyczajnej troski podczas procesu jej uprawiania, a też wyśmienitego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film